Japonya’da Çöpler Nasıl atılıyor?
Japonya’da çöplerin gerçekten iyi bir biçimde toplanıp dönüştürüldüğünü daha önce belirtmiştim. Ama daha önceki yazım biraz uç örnekler üzerindendi. O yazıma burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Şimdi size sıradan bir evin haftalık çöp planlamasını anlatacağım. Türkiye’de bilinçli bireyler evlerinde kendi istekleri ile çöplerini ayırıyor ancak belediyelerin çöp ayırmak için bir yönlendirmesi bulunmuyor. Burada ise çöp toplama sistemi bunun üzerine kurulu. Amerika’da da çöpler ayrılarak atılıyordu ancak Japonlarınki kadar sistemli değildi. Belediyelerin çöp toplama tarzında ufak farklılıklar olsa da özünde aynı. Onun için size kendi yaşadığım bölgenin çöp sistemini anlatacağım.
Çöpler ve vergi Japonya’da gerçekten önemli. Dil okuluna gelmişseniz hemen size çöp sistemi anlatılır. Adres beyanı verdiğinizde hemen yıllık çöp toplama çizelgesi verilir ve bilgi aktarılır. Yıllık çöp toplama çizelgesi her yıl ocak, şubat gibi postanıza bırakılır. Bu çizelgede hangi gün hangi çöpü atacağınız yazar. Ayrıca çöpleri nasıl ayrıştıracağınız, hangi çöplerin hangi kategoride olduğu gibi bilgeler de vardır. Bizim çizelgede çöpler haftanın beş günü toplanıyor. Kaba hatları ile çizelge şöyle
Pazartesi, plastikler /yiyecek paketleri, kuru temizleme poşetleri vs.. Bunlar temiz plastikler. Eğer temiz değilse yıkayıp kurutup atmalısınız.
Salı: Yanan çöpler. Yani mutfak çöpleri bu kategoride.
Cam şişeler
Öğütülmüş kağıt (Evrak vs)
Bahçe çöpleri (budanmış ağaç vs)
Çarşamba, kağıt atıklar, kullanılmış kıyafetler. Yıkanmış ve şeffaf bir poşetin içerisinde veya iple bağlayarak atılıyor. Ve ayda iki kez eski eşyalar (Masa, sandalye, kanepe, televizyon gibi büyük eşyalar.) Ancak bu eşyaları atmak için para ödemeniz gerekiyor. Her eşya için belirtilen bedelde etiket satın almanız ve eşyalara yapıştırmanız gerek. Mesela 1 yorgan atmak 330 yen. Etiketler tüm marketlerde satılıyor. Etiket almak da çöpü atmanız için yeterli değil, belediyenin internet sayfasından veya telefonla rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Ben 2 yorgan için yaklaşık 1,5 ay sonraya gün alabilmiştim. O gün geldiğinde çöpü sabah erken bir vakitte bırakmanız gerekiyor.
Perşembe, pet şişeler. Kapakları ayrı ve üstündeki plastik ambalaj olmadan. Üstünde marka ismi yazan plastik kısım plastik çöpü olduğu için pazartesi gününe ait. Kapaklar ise kapak toplama merkezine götürülüyor veya ayrı olarak toplanıyor. Ayda iki kez eski eşyalar (tencere, askı, tabak gbi) Bunlar belediyenin belirlediği poşetlerle atılıyor. Orta boy bir poşetin içerisinde 8 tane kadar poşet oluyor.
Cuma Yanan çöpler ve metal kutular.
Budanmış ağaçlar vs
Ama tabi katalog adım adım size nasıl çöp atmanız gerektiğini öğretiyor. Mesela plastik askınız var bunu nereye atacaksınız? Benim aklıma plastik gelmişti ilk zaman ama küçük eşyalar gününde atılmalı tıpkı plastik kapaklı saklama kutuları gbi. Veya ayakkabı. Aklınıza ilk giysiler kısmı gelebilir ancak bizim belediyede bu yanan çöp kategorisinde değerlendiriliyor. Cam kavanozu kapağı ile atamazsınız çünkü kapak metal kutularla atılmalı gibi.
Japonlar buna büyük bir saygı duyuyor ve gerçekten çöpleri ayrıştırırken dikkatlı davranıyorlar. Zaten çöpü yanlış attığınızda üzerine bir etiket yapıştırıyor ve düzeltme yapmanız isteniyor. Bu davranışınızda ısrar ederseniz polis merkezine küçük bir ziyarette bulunmanız gerekebiliyor.
Tüm bunlardan sonra Japonya’nın gördüğüm en temiz ülke olduğunu söylemeliyim.
Çöpler Japonlar için önemli anlamı olan yeni yılın ilk üç günü haricinde hergün toplanıyor.