Bizdeki şeytan taşlamanın bir diğer versiyonu diye düşünülebilir. Ama fasulye ile.. Biraz komik gibi geliyor ki bence de öyle..
Setsubun aslında bunan sonra bahar geliyor, mevsimler değişiyor demek. Bunun için de kışın negatif enerjisinden çıkıp, baharın canlı enerjisine bir başlamak demek. Sakuralar öncesi kışın son festivali gibi. Zaten mevsimsel bölünme gibi çevriliyor. 2 Şubatta kutlanacak. Elbette bu başlangıç Çin takvimine göre planlanan bir gelenek. Çin takvimi hakkında detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz.. Setsubun resmi bir tatil olarak kutlanmadığı için tatil değil.
Peki ne yapıyor?
Hemen her eve kavrulmuş soya fasulyesi alınıyor. Bu fasulyeler bizdeki leblebi gibi oldukça lezzetli bir atıştırmalık. Ben çok seviyorum. Ayrıca sake de içen oldukça çok kişi var.
Aileden biri şeytan maskesi takar ve çocukları korkutur. Çocukların korkması ve ağlaması iyi birşeydir. Bu sırada şeytan dış kapıya doğru kovalanırken fasulyeler atılır ve Oni wa soto! Fuku wa uchi! ” (“İblisler çıksın! İyi şanslar içeri girsin!”) diye kovalanır.
Neden Fasulye? Şinto geleceğinde pirinçten sonra oldukça önemli bir yiyecek. Pirinçten büyük olduğu için kullanılıyor. Setsubun da yakın zamana ortaya çıkmış bir gelenek daha var. Eskiden bu geleceğin olmadığını kayınvalidemden duymuştum, biraz araştırınca çok eski bir gelenek olmadığını gördüm ben de ve oldukça şaşırdım. Çünkü eski bir gelenek gibi görünüyordu. Ehomaki denilen şans sushisi yeniyor. Ehomaki her yıl belirlenen şanslı yöne doğru dönülüp tek parça halinde yeniyor.
Bence keyifli bir gelenek. Bu yıl bir tapınağa gidip kutlamalara kızımla birlikte katılmayı planlıyorum. Koronadan dolayı bir değişiklik olmazsa o tecrübemi de sizinle paylaşacağım.