Dünyanın bir çok ülkesinde korona sürecinde normalleşme sürecine girildi. Ancak Japonya’da her nekadar normalle başlamış olsa da dünya genelinden oldukça farklı bir durumda. Herşeyden önce hala herkes (sokak da dahil) maske takmaya devam ediyor. Kültürün de etkisiyle maske kullanımının hemen rafa kalkmayacağını biliyorduk zaten ama ağustos sıcaklarında bile maske ile yaşamaya devam etmek bir üst seviye. Sınırlar hala Türkiye de dahil olmak üzere bir çok ülkeye kapalı. Sınırlı sayıdaki ülkelerden gelen az turiste ise bir çok yaptırım uygulanmaya devam ediyor. 3 ve 4. doz aşı da tamamlandı. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen Japonya’da korona vakaları artmaya başladı. Kızımın kreşinde kadar fazla çocuk ve çalışan korona pozitifti ki 2 haftalık tatil ilan edildi. Önce kreşin tatil edildiğini, sonraki gün ise kızımın da yakın temaslı olduğunu öğrendik. Ve sonraki gün ateşi yükseldi. Ben durumu anladığım için hemen çocuk kliniğine gittik, test yapıldı ve pozitif olduğunu öğrendik. O biraz iyileştikten sonra benim ateşim ve kemik ağrılarım başlayınca ben de karantinaya girdim.
Karantinaya giriş
Test pozitif çıktıktan sonraki gün başlayarak 10 günlük karantina uygulamamız istendi.
Telefonumuza yüklediğimiz bir uygulama ve bilgilendirme linki ile günlük sağlık durumumuz kontrol edildi.
Dışarı çıkmamızda (yürüyüş vs amacıyla) bir kısıtlama olmadı.
Kalabalık yerlere girmedik ama telefona uygulama yükleyenler için yakınlardakilere uyarı gittiği yazıyordu.
Ayrıca belediyemiz tarafından enerji içeceğinden çikolatasına, hazır yemeklerden salatasına, abur cuburundan proteinine kadar envai çeşit yardım kolisi ulaştı. 3 kişilik bir aile için gayet yeterli bir koli olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca istersek bize yardımcı olabilecek kurumların telefon bilgileri vs verildi. Aramadığımız için bu hizmeti bilmiyorum.
Burada yaşanan en büyük sorun, koronalı vakalara bakan hastaneler diye düşünüyorum. Ateşli hastalar hiç bir biçimde normal hastalarla aynı kapıdan alınmadığı için mutlaka randevu almak gerekiyor. Kızımın kliniğinde arka kapıdan alıp sadece korona virisü şüphelilerinin girdiği odada bekledik. Bu odaya doktor dahil olmak üzere kimse gelmiyor, doktor da testi yaptıktan sonra özel kıyafetlerle gelip bilgilendiriyor. Hatta eczane ile iletişim kurulup ilaçlar vs temin ediliyordu. Kendinizi kötü hissetseniz de diğer hastalar için iyi bir uygulama.
Benim gittiğim hastane ise telefon numaranızı bırakıp onların aramasını bekliyorsunuz. Aradıktan sonra gidip test yaptırabiliyor ve pozitif olursa yine aynı prosedür uygulanıyor.
Normalde Japonya’da iş yerinden izin almak çok mümkün değil. Ancak kızımdan dolayı ben yakın temaslı olduğum için hemen şefim, karantina bitene kadar gelmeme gerek olmadığını söyledi. Ben de yaz tatiline 2 hafta erken başlamış oldum.
Türkile ile ne gibi farklılıklar var bilmiyorum ancak bu uygulama Tokyo bölgesine ait bir uygulama. Yerel yönetimler farklı olduğu için Japonya’da da farklılıklar olduğunu düşünüyorum. Bizim belediyemiz bu işte oldukça iyiydi.