Japon Uzay Aracı Göktaşına İniş Yaptı

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) geçtiğimiz günlerde Ryugu astreotinin yüzeyine iniş yapmıştı. Dünyada önemli bir haber olarak yankılandı. Giden robotlar da video ve fotoğraf göndermeye başladı bile. 

6 milyar yaşındaki Ryugu Astreotinin Güneş Sistemindeki yapı taşlarını barındırdığı düşünülüyor. Uzay gemisi ile birlikte yola çıkan iki robot patlayıcılarla krater oluşturup dünyaya örnekler getirmeyi planlıyor. 3 kez krater oluşturma için deneme yapılacakmış. Şimdilik elimizde sadece görüntüler ve fotoğraflar var. Ama hedeflenen yapılırsa güneş sisteminin doğuşu ve yaşamın kökeni hakkında önemli bilgiler elde edilecek. Bu bile insanı heyecanlandırıyor.  Göktaşında su olduğu da düşünülüyor. 

Buraya tıklayarak uzay aracının görüntülerine ulaşabilirsiniz

Tabi bunlar pat diye olmuyor. Gemi 3 yıl önce gönderilmişti ve 300 milyon kilometre uzaklıktaki bir göktaşına iniş yaptı. Üstelik robotlarla birlikte. İnsanın nutku tutuluyor. Bu başarılı fırlatış Japonya’dan Brezilya’daki 6 cm hedefi vurmakla bir tutuluyor. Bu başarı için tüm ekibi kutlarız. Ve yaklaşık 18 aylık çalışmanın sonucunda dünyaya dönecek. 2020’de dönüşü bekleniyor. Şimdilik izleyip, beklemekten başka birşey yok. 

(132 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *