Tokyo Camii, Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı, imamları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanan bir camii olması nedeniyle yeri bizler için biraz daha önemli. Japonya’daki tek camii diye söyleyenleri duymuştum ama tek değil. Japonya’daki camii listesi için buraya tıklayınız. Tokyo’ya gelen Türkleri vakitleri varsa gezdirdiğim olmuştur
Gelelim Camii hakkında kısa bir bilgilendirmeye, Bolşevik ihtilalinden sonra farklı bölgelere giden Müslüman Türkler Japonya’ya da göç etmişlerdir. Kazan Türkleri Tokyo ve Kobe’ye yerleşmeye başladıkları için zamanla eğitim ve ibadet ihtiyacı doğmuş. Farkı bölgelerde okullar açılmış ve Japon şirketlerin yardımıyla da sonunda bugünkü yer olan Shibuya’nın arazisi satın alınmıştır. Abdulhay Kurban Ali özellikle bu faaliyetlerin başını çekmiştir. Mehalle-i İslamiyye adıyla dernekleşmişler, Türk vatandaşlığına geçilmesinin ardından da derneğin adı Tokyo Türk Derneği olarak değiştirmişlerdir.
1935’te okul binası, 1938 yılında ise okul binasının yanındaki arsaya Camii inşa edilmeye başlanmıştır.
Arsanın mülkiyetinin ülkemize geçmesinin ardından 1996 yılında (Refah Yol dönemi) Tokyo Camii Vakfı kurulmuş ve Camii temelleri atılmış, Camiinin inşasına 1998 yılında başlanmıştır. 2000 yılında da camii ibadete tekrar açılmıştır. İmamlar Türkiye tarafından atanmaktadır.. Düşünsenize İmamsınız ve Tayininiz Tokyo’ya çıkıyor
Unutmadan Abdulhay Kurban Ali Tokyo camii’nin ilk imamı olduğunu da söyleyim. Kendisini rahmetle anıyoruz..
Bazı tarihçiler 1931 yılında Torajiro Yamada’nın Türkiye’ye gelip Atatürk”ü ziyaret ettiği ve görüşme sırasında Tokyo’da cami yapımı için yardım talep ettiği iddia edilmiş; bu teklifi kabul eden cumhurbaşkanının Tokyo’daki ilk caminin yapımına maddi destek sağladığı öne sürmektedir. Bu bilgi camii tarihçesinde yer almamaktadır.
Günümüzde Camii Tokyo’nun en güzel semtlerinden birinde faaliyetine devam etmektedir. Ayrıca kültür merkezinde Türkiye, islamiyet ile alakalı seminerler, kandil programları da yapılmaktadır. Hatta catering hizmeti de bulunmaktadır. Dini nikah da kıyılmakta. Bir arkadaşımdan duymuştum burada imam nikahı kıyıp, düğün yemeği veren çiftler oluyormuş. Dini nikah için resmi olarak evli olma zorunluluğu bulunmakta olduğunu da hatırlatayım ..
Camii Hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.