Japonya’da Ne Yenir?

Japon mutfağı dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında yer alır. Balık, Kırmızı et, tavuk eti ve sebze çeşitliliği ile gerçekten çok sıralamadaki yerini hak ediyor. Zannedilenin aksine Japon mutfağında kedi, köpek, böcek gibi gıdalar bulunmamakta. Japonya’ya gelecekler için özellikle yabancıların çok sevdiği yemekleri sizin için paylaşmak istiyorum. 

 

  1. Miso çorbası: Bizdeki mercimek ne ise, Japonya’da miso o! Envai çeşidi var. İçerisine farklı farlı sebzeler konarak hazırlanıyor. Tam bir sağlık deposu. Hemen her restoranda karşınıza çıkacaktır. Hepsini deneyin lezzetleri çok çok farklı olabiliyor.
  2. Sushi Hepimizin bildiği sushi kesinlikle Japonya’da yenmeden dönülmemesi gereken yiyeceklerin başında geliyor. Envai çeşit balıktan yapılan sushi Japonya’da sahiden çok lezzetli. Bizim roll dediğimiz sushi burada tüketilmiyor. Batılılar için yapılmış fake sushi diyor Japonlar. Sushi severler için iki farklı alternatif restoranı da denemelerini öneririm. İlki dönen banttan istediğin sushiyi seçtiğin standart restoranlar. Sushiler tabakların renklerine göre fiyatlandırılmıştır. İsterseniz önünüzdeki butondan sipariş de verebilirsiniz aynı dönen banttan size doğru yola çıkacaktır. İkincisi ise ustalar masaların önünde durur. Siz istediğiniz sushiyi söylersiniz o da hemen gözünüzün önünde hazırlar. Ben iki türü de çok seviyorum :) 
  3. Sashimi: Yani çiğ balık. Şimdi sushi de çiğ balık ne fark var diye sorabilirsiniz. Sushi genellikle pirinç sirkesi, pilav, soya, nori vb. şeylerle servis edilir. Sashimi ise sadece çiğ balıktır. Yasu balık tutmayı çok sevdiği için biz evde taze taze sashimi yeme lüksüne de sahibiz. Genellikle Türkler sashimiden hoşlanmıyor ama önyargılı olmayın bu lezzeti kaçırmayın derim :)

     

  4. Tempura: Ah ah.. Japonya’da en sevdiğim şey! Sebze ve balıkların kızartılmasıdır. Karidesli olanı da bal kabaklı olanı da.. enfestir. İyi bir tempura restoranı biraz pahalı olsa da kesinlikle iyi biryerde yeyin. Aşık olacağınız bir lezzet. 
  5. Udon,  Soba ve noodle: Japon makarnası diyebiliriz. Lezzet olarak da görüntü olarak da birbirinden çok farklı olan bu lezzetler kesinlikle yenilmeli. Okadar uygun fiyatlı ve lezzetli ki yemelere doyamayabilirsiniz. Hatta çok beğenirseniz marketten satın alabilirsiniz doğruyu söylemek gerekirse ben evde udon yemeyi tercih etmiyorum..
  6. Okonomiyaki: Uzun zamandır yemediğimi hatırladım. Bugün akşam yemeğimiz belli oldu sanırım. Farklı sebzelerin ve balığın krep benzeri bir hamurla kızartılması. Lezzet olarak kendine has diyebiliriz
  7. Ramen: Aslında çin kökenli bir yemek. Ama Japonlar öyle seviyor ki heryerde görebilirsiniz. Yemeden dönülmeyecek lezzetler listesinde olmazsa olmaz. 
     
  8. Gyoza: da bir çin yemeği ama burada çok popüler. Bir çeşit mantı. 
  9. Yakiniku: Kore mutfağından geçen bir yemektir. Masanın ortasına konan barbekü ile et ve sebzeleri kendiniz pişirip yersiniz. Eş dost toplantıları için harika mekanlardır. 
  10. Kobe beef dünyanın en pahalı eti deniyor kendileri için. Ben çok da özel bir şeften yediğim için şöyle diyeceğim her kuruşuna değer. 

 

Yemeklerin helal olup olmadığını soracaklar için gyoza hariç hiç birinde domuz eti bulunmamaktadır. Ancak, bu yemeklerin tamamında domuz ekstresi ve alkol bulunma ihtimali çok yüksek. En azından Japonya’daki soya soslarda beher miktarda alkol bulunmaktadır. Helal yiyecek konusunda çok dikkatli olanların yanlarında atıştırmalık kuruyemiş, bisküvi vs getirmesini öneririm. Sadece domuz eti yemeyenler için oldukça zengin alternatiflerin olduğunu söyleyebilirim. Tokyo için uygun bir vakitte helal restoran seçenekleri de yazabilirim tüm yiyecekler için. 

 

(132 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *