JAPONYA’DA ISINMA YÖNTEMLERİ

Öncelikle Japonya’ya kış aylarında gelmek isteyenlere hiç tavsiye etmem deyim benden sorumluluk kalksın :) Şaka bir tarafa gidilecek bölgeler tıpkı Türkiye gibi çeşit çeşit. Ancak Tokyo’nun genel olarak havasının İstanbul’a benzediğini söylemek yanlış olmaz. Gideceğiniz bölgeleri önceden araştırıp hava sıcaklığına bakmanız yeterli olur sanırım.

Kış aylarında tatil planlayanlar için uçak bileti dahil olmak üzere birçok şeyin çok çok çok daha uygun fiyatlı olacaktır. Kasım ayından Marta kadar bilet fiyatları gayet makul. Hatta THY çeşitli promosyonlar yapıyor bu aylarda.. Ama Rusya ya da Dubai aktarmalı çok daha ucuza (neredeyse 3’te 1 fiyatına) uçabileceğinizi de tekrar hatırlatayım. Detaylar burada. Ben iki yolu da kullandım. Zaman probleminiz yok nakit probleminiz varsa tavsiye ederim.

Eğer otelde kalacaksanız dert etmeyin.. Sıcacıklar. Restoranlar ve alışveriş yapacağınız diğer mekanlar da öyle. Benim bahsedeceğim ısınma yöntemleri Japonya’da yaşayanlar için olacak. :)

Evet şimdi gelelim ‘Kış aylarında Japonlar nasıl ısınıyor?’ sorusunu yanıtlamaya. Öncelikle ben sıcak severim diyerek söze başlayım. Ama burda evlerde Japonlar gibi ısınmak mümkün değil. Neden?

Japonya’ya kış aylarında gelenlerin çok şaşırdığı bir durum var. Burada küçücük çocuklara (4, 5 yaşındaki çocuklara mesela) kış aylarında şort giydiriyorlar bir de dizlerine kadar çorap.. Bitti.. Çocukların bacaklar açıkta.. Liseli kızları da gördüm.. Zavallıların diz kapakları kızarmıştı soğuktan.. Üstlerinde okul ceketleri, şal atkı benzeri atkılar, okul eteğinin altında kısa soket çoraplar.. Yasu’ya da sordum, ‘Çocuklar üşümez’ dedi. Yollarda da özellikle genç kızların ayakkabının üstüne sadece soket çorap giyip üstüne etek, elbise geçirivermişliği çoktur.. Hala şaşkınım.. E durum böyle olunca bünyeleri soğuğa alışıyor diye bir çıkarımda bulunuyorum..

Tren istasyonunda çektim.. Hava gerçekten çok soğuktu. Onlar için alışılmış bir durum. Sadece kısa çorap giymiş.
Tren istasyonundan.. Hava 2 ya da 3 derece..

Herkesin malumu, Japon evleri genellikle küçük. Bizim evimiz de küçük ve ısınması kolay. Ancak bazı Japon aile birkaç katlı evde oturuyor. Yasu’nun ailesinin evi böyle mesela.. 4 katlı geniş bir ev.. Ancak bu evlerde sadece oturdukları odayı ısıtıyorlar. Sobalı ev gibi düşünebilirsiniz. Sadece oturdukları oda sıcak çünkü. Ancak sobalı ev gibi sımsıcak değil çünkü klima ile ısınıyorlar. Bazen de elektirikli kalorifer kullanıyorlar. Klima açtığınızda evler sıcak, kapattıktan beş dakika sonra elbette buz gibi oluyor. Ayrıca diğer odalara gitmek de problem. Tuvalet konusuna daha sonra değineceğim. Detaylar Burada! Her odada klima var. Salonun dışındaki odalarda genellikle yatmadan önce birkaç saat kulanıyorlar ve kapatıyorlar. Benim gözlemlediğim durum bu :)

Elbette Japonlar ısınma yöntemleri için çeşitli alternatifler bulmuşlar.

Misal elektirikli battaniyeyi Japonlar bulmuş. .. Sebebini çok iyi anlıyorum ve sahiden önemli bir ihtiyaç..

Elektirikli su torbasını da ilk defa buraada gördüm. Önce anlamamıştım ama gece uyurken sarılıp yatabilirsiniz ve hiç soğumuyor düşünün. Ya da ayaklarınızı ısıtmak için harika bir yöntem. Ben Japonya’daki ilk kışımda bu elektrikli su torbası ile gizli bir aşk yaşadım :) Su torbasına benzettiğim için öyle diyorum yoksa elektrikli yastık da denebilir.

Eliktrikli Yastık

Veeee meşhur Kotatsu.. Benim gittiğim hiçbir evde kotatsu yoktu. Ama hemen her ev ürünleri satan mağazata Kotatsu görebilir hatta deneyimleyebilirsiniz.Yere yakın masanun üstüne kalın bir battaniye örtülü kotatsunun içi sımsıcak oluyor çünkü elektirikli ısıtıcı var içinde. Bütün aile, hatta ailenin hayvanları da bu keyfi yaşayabilir sizinle birlikte.. Detaylar burada!

 

Elektirikli halı. Ben de Japonlardan yerden ısıtmalı evler beklemiştim.. Elektirikli halı bunun bir versiyonu. Hatta biz evimizde kullanıyoruz. Çok konforlu.. Uzanın sıcacık halıya miss.. Birçok evde yerden ısıtma var ama elektirik parasından çekindikleri için açmıyorlarmış. Elektirikli halı özellikle evde koltuk yokken çok işimizi gördü.. Oturuyorduk, uzanıyorduk.. miss.. Bir de halının istediğiniz bölümünü ısıtabiliyorsunuz.. Annemlerin de oldukça ilgisini çekti.. Neredeyse tüm aileye elektrikli  halı nasıl olur diye gösterdik. Üstteki halı kısmını yıkayabiliyoruz :)

 

Termal içlikler. Kesinlikle Japonya’da herkes termal içlik giyiyor. Yani benim tanıştığım herkes (sorabildiğim) termal içlik giyiyor. Oldukça ince tayt, çorap ve bodyler sayesinde çok kalın giyinmelerine gerek kalmıyor. Ayrıca peluş hırka ve dizlikler de üşüyenler için alternatif..

 

Bir de envai çeşit ısıtıcı paketler var. Örneğin sırtınız mı üşüyor atletinize yapıştırabilirsiniz. Ya da eliniz mi üşüyor cebinize bir peket atıyorsunuz. Elinizi de cebinize koyunca miss. Bir de ayakkabınızın tabanına koyuyorsunuz böylece tüm gün ayaklar da sıcacık. Ben Tarkiye’de sadece iç çamaşırına yapıştırılan versiyonunu görmüştüm. Çok yaygın bir kullanımı yok ülkemizde. Ancak burada zibil gibi kullanılıyor olmalı ki koca koca raflar ayırmışlar. Ayrıca sokakta promosyon için dağıtan firmaları da gördüm.

 

Her ne olursa olsun, Japonya’da anlayamadığım şey ise inanılmaz soğuk havalarda çocukların ve öğrencilerin çıplak bacak gezmesi. Annesi sarıp sarmalanmış, çocuk sort giymiş, bir de kısa çorap bitti! Diz kapakları kızarmış yavrucakların.. Daha önce de söylediğim gibi birçok liseli kızda da aynı durum vardı. Yani bacaklarını tutacak herhangi birşey yok. Onun üstüne de kaz tüyü veya kaşe mont giyiyorlar. Şapka, eldiven, kaban hepsi tamam bi çorap yok..

(132 Posts)

2 thoughts on “JAPONYA’DA ISINMA YÖNTEMLERİ

  1. Adella

    Bu günlerde bu makaleyi okuyan çok kişi olduğuna eminim. Bende evi sıcak tutmanın yollarını araştırırken makalenize ulaştım. Elinize sağlık, teşekkürler.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *