Japonya’da Devlet Dairesi

12736828_1735072513378393_1437416136_o

Japonya’da devlet dairesi

 

Aslında bu konuyu değerlendirebilecek kadar Japonya’da uzun süre yaşamadım. Ama ilk izlenimlerimi şimdi buraya yazıyorum. İlerleyen zamanlarda kısmet olursa ilk yazıyı da değerlendirmiş olurum :)

Japonya’da belediyeye Yasu’nun birkaç vergi ilşlemleri ve bizim evlilik işlemlerimiz için birkaç defa gittim.

İlk izlenimim çok sakin olmasıydı. Tıpkı bizdeki gibi numara alıyorsunuz. Sıranız geldiğinde görevlinin karşısına geçiyor ve derdinizi anlatıyorsunuz. Buraya kadar benzer görünse de aslında oldukça farklılıklar olduğunu söylebilirim. Çünkü.. Öncelikle kapıdan ilk girdiğiniz anda üç dört defa hoşgeldiniz diyen görevliler size karşılıyor. Bu görevliler herkese aynı şeyi yapıyor. Çok çok çok yardımseverler. Onlara birşey sormuşsanız kendilerini parçalarcasına size yardım ediyorlar. Bilmiyorum, bakarız, bugün git yarın gel gibi şeyler literatürlerinde yok sanırım. Üşenmedim tek tek hepsini inceledim 😀 Sonra sıra aldığınız yerdeki görevli size ne yapacağınızı sorup ona göre düğmeye basıyor ve fişi size o veriyor. O görevli yerine siz de düğmeye basabilirsiniz ama hep yerindeydi, olmadığı ana hiç denk gelmedim. Masaların üzerindeki formları doldurup sıranız geldiğinde yapıyorsunuz. Görevli tek tek sesli bir biçimde sizinle birlikte formunuzu kontrol ediyor ve eğer problem varsa nasıl düzelteceğinizi anlatıyor. Eğer hata yapmışsanız bir köşede formu hemen düzeltip tekrar sıra almanıza gerek kalmadan aynı numaranız ile işlemlerinizi yapabilirsiniz.

 

Bence Japon devlet dairelerindeki en önemli şey her ne yapıyorsanız yapın mutlaka kağıt kullanılmış olmasıydı. Yani görevlilerin masasında bilgisayar yok, siz formu dolduruyorsunuz. Kontrol ediyor, Kabul veya reddediyor ve bunların tamamı matbu. Bunun sebebini sorduğumda her belgenin hem dijital hem de matbu saklanmak istenmesi cevabını aldım. Sanırım arka tarafta dijitale geçiriliyor.

 

Beni şaşırtan bir diğer şey ise belediyenin 9’dan 5’e kadar çalıyor olmasına rağmen evrak teslim gibi işlerinizi istediğiniz her gün ve her saatte yapabiliyor olmanız. Yani işten izin alayım da geleyim demenize gerek yokmuş. Çünkü ilgili formu doldurup orada gece kalan görevliye teslim edebiliyormuşsunuz. Biz de cumartesi günü mesai dışında bir saatte gittik ve evraklarımızı teslim ettik. Görevli tek tek herşeyi kontrol ettikten sonra evrakları Kabul ediyor. Böylece siz günü geçmeden evrağınızı teslim etmiş oluyorsunuz. Mesai günü de evraklarınız işleme alınıyor. Tüm resmi tatillerde ve bayramlarda da aynı uygulama mevcutmuş. Misal 1 ocakta aracınızın vergisini yatırmanın son günü gidip 1 ocakta belgenizi veriyorsuz cezadan kurtuluyorsunuz.

Diğer bir mesele de otopark. Otoparka rahatlıkla park edebilirsiniz çünkü bir kağıt veriyorlar ve bu kağıdı onaylattığınızda herhangi bir ücret ödemeden bu hizmetten de faydalanmış oluyorsunuz.

 

Gelelim benim bir numaralı hizmetime. Japonya yaşlıları ile meşhur bir ülke malum. Sahiden de burada çok yaşlı teyze ve amcalar kendi işlerini kendileri yapıyorlar. Belediyede de aynı durum geçerli. Ama Japon yazıları okadar küçük ki okuyabilmek için büyüteç lazım onlar için. Evet tam da bunu yapmışlar. Her masada birkaç tane yazıları inanılmaz büyüten gözlükler tam da bu amaca hizmet ediyormuş. Bazı yerlerde büyüteç de var.

 

Ancak ne yazıkki Japonya’da da gördüğüm kadarı ile işler fazla hızlı ilerlemiyor. Hatta burada uzun bir süredir yaşayan bir Türk de aynı şeyi söyledi. Kendi ritimlerine alışık oldukları için belki onlara tuhaf gelmemiş olabilir ama ben yadırgadım bu durumu zira basit bir evrak için 1 hafta beklememiz gerekti. Bizim işlemlerimiz Türkiye’de olsa daha kısa biterdi diye düşündüm defalarca.

Beşik ve masal kitapları
Beşik ve masal kitapları

Gözlük

(132 Posts)

2 thoughts on “Japonya’da Devlet Dairesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *