Japonca’da üç alfabe vardır: Hiragana, Katakana ve Kanji.
Hiragana ve Katakana alfabelerindeki karakterler seslere dayalıdır ve okunuşları hecedir. Kanji ise anlama dayalıdır, her karakter belli bir anlam ifade eder ve bazı karakterler yan yana geldiğinde okunuşlar değişiklik gösterebilir.
Hiragana
Hiragana Japonca asıllı kelimeler ve ekler gibi gramer öğeleri için kullanılan, seslerden oluşan bir alfabedir. Çocuklar önce Hiragana öğrenirler. 46 temel karakterden oluşur. Alfabeyi tanımlamak için (bizim ABC gibi) AİUEO kullanılır. Bu sıralama çok önemlidir ve alfabe bu şekilde öğrenilir. Daha sonra gramerdeki değişikliklerde çok işe yarayacağı için Japonca öğrenenlerin mutlaka bu sıralamayı hatmesini tavsiye ederim.
Hiragana ayrıca, Kanji karakterlerinin yanında veya üstünde bulundurulan okuma yardımcısı olarak da kullanılır. Aslında bu çocuk kitapları, gramer kitaplarında yer alır. Yetişkin kitaplarında ekstrem bir kanji yoksa yazılmaz. Kanji öğrenenler için kullanılan harflerdir. Çocuk kitapları hiragana başlar, katakana eklenir ve sonra kanjiler yer alır. Kanjiler de 1,2,3… sınıflarda öğrenildikçe çocuk kitaplarına eklenir.
Katakana
Japonca’ya sonradan girmiş yabancı kelimeler, isimler için kullanılır. Kataka da hiragana ile benzer karakterlere sahiptir ancak semboller farklıdır. Özellikle İngilizce’den kelimeler katakanadır. Japon dilinde İngilizce kelimeler büyük yer tutar. hamburger. knife, fork gibi kelimeler Japonca’da kullanılır ve katakana yazılır.
ハンバーガー (Hanbāgā)
ナイフ (naifu)
フォーク (fōku)
Kanji
Çinden gelmiş yazı sistemi. Her sembol bir anlam içerir, bazı semboller bir araya gelerek yeni anlamlar üretir. Japonca’yı zor yapan aslında gramer yapısı değil okuma ve yazma zorluğudur. Yani Kanjilerdir. Bir harfin temelde iki çeşit okunuşu vardır. Çinden gelen ses okuma /onyomi ve anlam okuma/kunyomi
Örnek verecek olursak JLPT 5 düzeyinde olan ve en bilinir 日 kanjisini ele alalım.
日 anlam olarak gün, güneş gibi bir anlam içerir.
Bu kanjinin
Onyomis
ニチ, ジツ (nichi, jitsu)
Kunyomi
ひ, -び, -か (hi, -bi, -ka)
Kunyomi Okunuşu
日 【ひ】gün, günler
記念日 【きねんび】yıldönümü
Onyomi Okunuşu
同日 【どうじつ】aynı gün
毎日 【まいにち】her gün
日記 【にっき】günlük
日光 【にっこう】gün ışığı
日曜 【にちよう】pazar günü
今日 【きょう】bugün
明日 【あした】yarın
昨日 【きのう】dün
Ancak kolay olan tarafı ise bu kanjiyi gördüğünüzde gün ile ilgili bir anlamı olduğunu bilirsiniz. Okuyamasanız bile anlayabilirsiniz.