Her nekadar günümüzde çocuk bayramı olarak kutlansa da menşei erkek çocuk festivalidir. Günümüzde çocukların sağlıklı büyüdüğüne teşekkür etmek amacıyla kutlanır. Yine de odak noktasında erkek çocukları bulunmaktadır. Çok eski bir gelenek olmasına rağmen 1948’den beri resmi tatildir. Aslında tatil haftasının son tatil günüdür.
Samuray miğferi, zırh ve sazan balıklarından oluşan flamalar nisan sonundan mayıs ayı içine kadar hemen her yerde karşımıza çıkar. Bu semboller bayramın sembolleridir. Ayrıca tıpkı kız çocukları bayramı gibi (detaylı bilgi için buraya tıklayın) bu bayramda da erkek çocukların evde bu miğferler yer alır ve evlerin balkonlarından sazan şeklinde bayraklar dalgalanır. Siyah sazan baba, kırmızı anne (genellikle mavi) sazan çocuktur. Çocuk sayısına göre (turuncu, yeşil gibi) farklı renklerde balık eklenir. Bu bayraklara koinobori denir. Neden sazan kullanılıyor? Sazan nehirde güçlü bir şekilde yüzen, şalele tırmanan ve uzun yıllar yaşayan bir balık olduğu için, çocuklar da öyle büyüsün diye seçilmiş.
Bir çok önemli günde olduğu gibi bu gün de salamura meşe yapraklarına sarılı, tatlı fasulye ezmeli kawsa mochi yemek gelenektir. Veya chimaki (bambu yapraklarına sarılmış, pirinç keki) de yenebilir.
Daha önceki yazım için buraya tıklayın