Japonya’da resmi tatiller tahmin ettiğimizden daha fazla. Hatta birçoğunun neden tatil olduğunu bilmeyen kişiler olduğu için bu günlere kırmızı gün diyenler var. Takvimde tatil günleri kırmızı olduğu için böyle anılıyor. Hangi günlerin kırmızı gün olduğunu söylemeden önce neden hemen her ay kırmızı gün olduğunu anlatmakta fayda var.
Japonya’da 6 ayını doldurmuş çalışanların yıllık izin hakkı ülkemizdekine benzer şekilde uygulanıyor. Ancak bir çok çalışan yıllık izin hakkını kullanmıyor ya da kullanmak istemiyor. Bunun farklı sosyolojik sebepleri var. Sohbet ettiğim bazı arkadaşlarımdan şöyle bahaneler duydum: kimse yıllık izine çıkmıyor onun için ben de çıkmıyorum, ben izin yaparsam benim işimi kim yapacak, başkalarına yük olmak istemiyorum, izin kullanırsam tembel olduğumu düşünebilirler… bahaneler bu şekilde uzuyor. Kamu çalışanları biraz daha bu konuda rahatlar. Tatil yapıyorlar. Bazı şirketlerde de zorunlu tatil uygulaması var. Hatta yeni bir yasa tasarısı ile zorunlu yıllık izin kullandırılması planlanıyor. Tüm bunlara fazla çalışma, yorgunluk, iş stresi gibi faktörlerle artan ölüm ya da intiharlar da eklenince Japon yetkililer siz tatile çıkmıyorsanız biz tatili ayağınıza getiririz demişler ve her aya bir tatil bulmuşlar. Bu resmi tatiller başta da ifade ettiğim kırmızı günler.
1/2/3 Ocak Yeni yıl tatili
8 Ocak Yetişkinliğe geçiş günü
11 Şubat Vakıf Günü (2018 de 12 şubat pazartesi tatil)
21 Mart Bahar Ekinoksu
29 Nisan Shouwa Günü (2018’de 30 Nisan Pazartesi de tatil)
3/4/5 Golden Week tattle (Anayasa Günü, Doğayı koruma günü, Çocuk günü)
Haziran ayında resmi tatil yok
16 Temmuz Denizcilik günü
11 Ağustos Dağcılık günü
17 Eylül Yaşlılara saygı günü
23 Eylül Sonbahar Ekinoksu (2018’de 24 Eylül Pazartesi de tatil)
8 Ekim Spor günü
3 Kasım Kültür günü
23 Kasım İşçi bayramı
24 Aralık İmparatorun doğum günü
31 Aralık yeni yıl tatili (bankalar vs. çalışmıyor)
Japonya’da 19 gün kırmızı gün olarak geçiyor ve tatil yapılıyor.
Bu günlerin detaylı yazılarını da zaman oldukça paylaşmaya çalışacağım. Bu kadar çok resmi tatil olmasına rağmen belediyelerde ya da kamu kuruluşlarında sizi mağdur edecek herhangi bir aksama olmadığını da söylemeliyim. Örneğin belediyeye teslim etmeniz evrağın son günü 3 kasım ve 3 kasım tatil. Mesai yapan personel olduğu için evraklarınızı teslim edebilirsiniz üstelik 24 saat boyunca! Teslim günü baz alındığı için de bir problem yaşamıyorsunuz. Yani resmi tatil olup olmaması sizi çok bağlamamış oluyor. Bankalar çalışmıyor ancak ATM’lerden para çekmenin limiti ülkemizdeki kadar düşük olmadığı için büyük bir problemle karşılaşacağınızı düşünmüyorum.