Japonya’da yeni yıl hem ülkemizden hem de dünyadaki diğer ülkelerden oldukça farklı. Sanırım bu farklardan en ilginç olanlarından biri Bonenkai.
Bonenkai, biten yılın kötü olaylarını unutmak, yeni yıldan güzellikler beklemek amacıyla yapılan partilerdir. Anlam olarak da eski yılı unutmak gibi bir anlamı var bonenkainin. İş yerinden ya da eski arkadaşlarınızla özellikle aralık ayınının ikinci yarısında içkili eğlencelere katılımın adıdır yani. Aslında bunu yeni yıl gelenekleri ile karşılaştırmamak lazım. Ama yeni yıl gelmeden, yeni yılı karşılamak için yapıldığı için bir nevi yeni yıla hazırlık partisi gibi de düşünülebilir. Yani 31 Aralık gecesi yapılmıyor..
Bonenkai, şirketiniz tarafından düzenleniyorsa tüm masrafları patronunuz karşılar. Elbette katılım zorunludur. Yazılı bir kural olmamasına rağmen herkesin katılması beklenir. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar şık bir restoran ya da gece kulubünde delice içilip genellikle karaoke salonlarında sonlandırıldığını söylemek de mümkün Çevremden duyduğum kadarıyla şirketler 5000 ile 10.000 yen civarında bütçe ayırılıyorlarmış kişi başına.
Bonenkai ile alakalı bir makale okumuştum. Orada ortalama bir şirket çalışanının yıl sonunda minumum iki bonenkai’ye katıldığı yazıyordu. İş yeri ve üniversite arkadaşlarının bonenkalerine… Ben bile 2 tanesine katılmışsam oldukça normal bir rakam diye düşünebiliriz
Japonlar içince duygularını daha çabuk gösterebilen bir millet olduğu için işten sonra birşeyler içmek önemli. Bir de Bonenkai de yaşananlar, bonenkai de kalır diyorlar.. Sarhoş olsalar da ertesi gün işlerine gidip normal hayatlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar. Onun için özgürce eğlenebiliyorlar. Yeni yılda da bonenkainin devamı sayılabilecek shinenkai var. Arkadaşlarla yılda iki defa görüşüyorlar derken 2. bonenkai de sayılabilecek shinenkai yi kast etmiştim. Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.