Japonya’da her ocak ayının ikinci pazartesi günü Seijinshiki, yani yetişkin günü olarak kutlanıyor. Bu yıl 9 Ocakta sokaklar kimonolu gençlerle doluydu.
Peki nedir Yetişkinler Günü?
Japonlarda yetişkin olarak kabul edilmek için 20 yaşında olmak gerek. Alkol, sigara ya da kumar vb yetişkinlerin erişebileceği herşey bu yaştan itibaren kabul ediliyor. İki yıl öncesine kadar seçme hakkı da buna dahilmiş.
Genelde gençlerin bulunduğu Belediyenin etkinliği ile başlayan seremoni gençlerin geceyi eğlenerek geçirmesi ile sona eriyormuş. Bu seremoniye gençlerin neredeyse tamamı katılıyormuş. Sıkıcı bir gösteri olmasına rağmen katılmaları ilginç Belediye başkanı konuşuyormuş, kanaat önderlerinin konuşma ya da mektupları okunuyormuş vs.. Burada siz iyi birer yetişkin olacaksınız, çaba harcayın ve daha çok çalışın, size güveniyoruz benzeri cesaretlendirici konuşmalar yapılıyormuş elbette. 20 yaşına katılanların arabaları ile konvoy oluşturdukları da oluyor.
Özellikle Türk gazetelerinde ‘Kimonolu Japon Kadınlar Metroyu Bastı’ gibi haberler yapıldı ülkemizde. Ben bir tanesinin linkini buraya ekliyorum
Evet kimono bu işin en görsel kısmı. Çünkü özellikle kadınlar mutlaka kimono giymeyi tercih ediyor. Japonya’da envai çeşit kimono var ama bu yaş töreni için giyilen kimono parlak ve gösterişli. Yani oldukça pahalı. Satın almak isterseniz ortalama 250.000 yene kadar çıkıyor. Kiralamak da oldukça pahalı. Çünkü satın aldığınız kimonoyu temizlemek, bakımını yapmak oldukça zor. Saça takılan yapay çiçekler bile 10.000 yen olabiliyor. (Ocak 2017 Kuru ile 10.000 yen 300 TL civarında) Özellikle kadınlar dememeni bir özelliği var çünkü erkekler genellikle siyah takım elbise giyiyor. Kadınlara göre çok masrafsız
Bazı gençler de yurtdışına gezmeye gidiyormuş. Evet.. Şimdi ülkemizden ne farklı. Biz 18 yaşına geldiğimizde hayatımızda ‘oy verme ve ehliyet alma’ dışında bir gelişme olmamıştı. Ama Japonlar gerçekten özgür oluyormuş. Aslında bence zaten öncesinde de özgürler. Liseden itibaren çalıştıkları, kendi paralarını kazandıkları, üniversitede birçoğunun ailesinden para almadığını söylersem bu özgürlük meselesine açıklık gelecektir sanırım.
Benim tanıdığım ve çok sevdiğim bir Japon genç ki bu yıl 20 yaşına geldi. Ülkenin en iyi üniversitelerinden birinde okuyor. Ama ailesinden bir kuruş para almıyor. Evet onlarla kalıyor pek masrafı yok ama tüm geçimini kendi yapıyor. Hatta yurt dışına dil eğitimi için tamamen kendi parasıyla gidecek bu yıl bir yıllığına.. Yetişkin olmak, kendi geçimini sağlama yeteneğini çocukluktan itibaren kazandıkları için zor bir süreç değil. Bizim için izlemesi keyifli bir festival daha. O gün tüm trenler, sokaklar, işlek caddeler özgürlüğünü kazanmış gençlerle dolup taşıyor.
Ben gençlerin eğlenmesini, özgürce yaşamasını diyelen biri olarak bu günü çok sevdim.
Japonya’da çocuk günü de var. Yetişkin günü de.. Her birey kendi yaş kategorisinde önemli yani