Japonların en uzun tatillerinden biri de Obon tatili. Özellikle festivaller, havai fişekleri ile yabancıların ilgisini çok da çeken bir tatil. Peki nedir Obon?
Obon, Japonların 500 yılı aşkın bir süredir gerçekleştirdiği bir Budist geleneği. Obon boyunca yaklaşık üç günlük sürede vefat etmiş aile büyüklerine saygının sunulduğu bir zaman. Bu ayda kabir ziyareti yapmak, vefat eden aile büyüğünün duasının yapıldığı Batsudan’ın bulunduğu evleri ziyaret ederek bir araya geldikleri bir özel bir etkinlik. Ayrıca evin, kabirlerin, Batsudan’ın özel olarak temizlenmesi de kültürün bir parçası. İlla birşeye benzetmek gerekirse bizim bayramlara benzediğini düşünüyorum. Obon’u iliklerine kadar yaşamış bir yabancı olarak gözlemlerimi size anlatmak istiyorum.
Obon’da Yasu’nun amcasını ziyaret ettik. Çünkü büyükbabasına dua etmek ve onu ziyaret etmek istiyorduk. Elbette bütün aile aynı zamanda ziyarette bulunuyor ki birlik sağlansın. Batsudan bu aya özel çiçekler, fenerler ve bambu ile süslenmişti. Her zaman taze çiçek, tütsü ve çeşitli yiyecekler oluyor ancak bu aya özel bir süsleme vardı. Obon hem aile büyüklerini hatırlayıp onlara dua edilen, hem de aileyi bir araya getiren çok güzel bir gelenek. Obon’da gelen misafirler büyüklerin ruhlarına sunulmak için çeşitli ikramlar getiriyorlar. Biz de Yasu ile birlikte Japonlara özgü tatlılardan aldık. Bu ikramlar Batsudan’a konulduktan sonra gelen misafirlere ikram ediliyor. Öncelikle Batsudan’da tütsü yakılıyor, sonra da dua ediliyor. Ailenin tüm fertleri bunu tek tek yapıyor. Çünkü aile büyüklerinin aileyi koruduğuna inanılıyor. İyi bir geçmişe sahip olmak bu yüzden önemli. Sonra tüm aile birlikte yemek yiyor. Ama yemek ikindi gibi başlıyor ve artık ne zaman biterse o vakitte bitiyor. Biz çok şanslıyız çünkü Yasu’nun kuzeni harika yemekler yapıyor. Yani 4/5 saat sürse de hep yeni ve lezzetli yemekler yediğimiz için bizim için güzel oluyor. Ayrıca bir çok Japon yemeğini restoranlarda bulamayabiliyorsunuz. Yani çok özel yemekler Y
Bizim yemeklerin sadace bir kısma.. Hepsini çekmeye biraz utandım örnek olsun diye birkaçını eklemek istedim.
Yemek boyunca aileyi bir çok akraba da ziyaret edebiliyor. Onlar da bir süre aileye katılıp, dualarını yapıp gidiyorlar ve elbette onlar da çeşitli ikramlar getiriyorlar.. Ayrıca başka aile büyüklerini de ziyaret edip, orada da duamızı yaptık. Bize gittiğimiz evlerde tatlı, kurabiye, puding, kahve gibi hediyeler verdiler. Her ziyaret edene bu hediyelerden veriliyor.
Aile büyükleri için patlıcan ve salatalıktan böyle atlar yapılıyor. Bir çeşit binek gibi onlara eşlik edeceğine inanılıyor..
Bu ay anneannemizin kabrini de bu ay ziyaret edeceğiz. Japonya’da kabir ziyaretleri benim gördüğüm kadarı ile çok önemli. Ve sahiden çok güzel bir seramoni içerisinde geçiyor. Kirli, pis ya da solmuş çiçekli bir tane bile mezarlık görmedim. Bu ziyaretlerde de aile önce mezarı temizliyor, yeni çiçekler, tütsüler koyup dualarını yapıyor. Ayrıca genelde aile ferdleri birlikte ziyaret ediyor. Böylece ziyaret sonrası birlikte yemek yiyorlar yani bir araya geliyorlar.
Ayrıca, birçok şehirde Obon festivali yapılıyor. Dans, müzik gösterileri, eğlenceler, envai çeşit yemekler ve elbette havai fişek gösterileri. Japon animelerinde gördüğümüz festivaller genellikle Obon’da oluyor ya da ağustos ayı içerisinde. Genç kızlar yukatalarını yani yazlık kimonolarını giyip bu festivallere katılıyor. Genelde turistler de Yukataya bayılıyor. Ucuz bir yukatanın fiyatı 10.000 yen yani 250 /300 lira arasında. Tabi daha uygunları da bulunabilir.. (Ağustos 2016 için ortalama bir fiyat)