ONSEN

Yazıya başlamadan önce sıcağı pek bir severim demeliyim. Japonya’ya yerleşmeden önce Üsküdar’da oturuyordum. Orada da Çinili Hamam’a gitmeye bayılırdım. Türklerin Hamam anlayışı ile Japonların Hamam anlayışı yani Onsen arasında benzerlikler ve farklılıklar bulunuyor.
 
Bunları kendi penceremden anlatmayı deneyeceğim. Hemen her Japon filmi veya animesinde bir onsen sahnesi bulunduğunu fark etmişsinizdir. Eş dost toplanır onsene gider, tatil planları yapılır.. sıcak suyun içinde kafasında havlularla insanlar ağızlarını açarak keyifle otururlar falan :)  Gerçekten de Japonlar için onsen çok önemli.. Aslında sadece onsen değıil banyo yapmak önemli. İbadet gibi bence.. Ofuro denilen banyo kültürünü de mutlaka anlatmalıyım :)) Japonya’ya gelirseniz mutlaka onsene gidin. Küçük bir hatırlatma onsene kıyafetleriniz (mayo vs) giremiyorsunuz. Suya girene kadar havlu kullanabilirsiniz..
 
 
Onsen kullanacaklar için birkaç hatırlatma yapalım. İlki, birçok Onsen’e dövme ile giremiyorsunuz.
İkincisi havuzun içinde kıyafetlerinizle oturamazsınız.. Havlu, peştamel falan da dahil.
Üçüncüsü onsen bizim hamam gibi kadın ve erkek bölümleri farklı bölümlerden oluşuyor.
 
Fiyatlar da çok pahalı değil. Yasu’nun üniversite okuduğu yerde yıllık küçük bir bedel ödenip sınırsız kullanabilme imkanı varmış mesela. Ben hem fiyat olarak yüksek hem de nispeten daha düşük olan onsene gittim. Aradaki önemli farkın insan sayısı olduğunu düşünüyorum :)
 
Onsene girerken ayakkabılarınızı çıkarıyorsunuz.. Resepsiyon da dahil olmak üzere ayakkabısız içeri giriyorsunuz. Kayıt yaptırdığınızda size bir anahtar veriyorlar. Bu anahtarı hem kıyafetlerinizi kilitlediğiniz dolabınızda kullanıyorsunuz, hem de ekstra temizlik malzemesi, havlu, tarak, içeçek, yiyecek… almak için okutabiliyorsunuz. Tüm ekstralar hesabınıza yansıyor, çıkışta ödüyorsunuz.
 
Kadınların bulunduğu bölümden geçtikten sonra üzerinizdeki kıyafetleri ve çantanızı vs. dolabınıza kilitliyorsunuz.
 
Sonra duşların olduğu bir bölüme gidiyorsunuz. Şampuan, duş jellerini vs. ücretsiz.. Güzelce temizlendikten sonra Onsen havuzlarından birine girip otuyorsunuz. Her bölgeye göre farklılık gösteren bu sulardan siyah olanı benim favorim. Havuzların farklı dereceleri var. 20 derece, 30 derece.. 45’e kadar çıkıyor. Biraz biraz oturup havuzları geziyorsunuz. Mümkünse en son en soğuk suda bekleyip şoklama yapıyorsunuz :)
 
Unutmadan.. Bazı onsen havuzları dışarıda.. Açık alanda.. ben ençok bu havuzları sevdim.. Hatta bazı havuzların içinde narenciye gibi meyveler var. Vücudunuza güzel kokular veriyormuş. Her havuzda 2 ya da 3 dakikada otursanız.. 1 saat yeterli olur diye tahmin ediyorum. 

 
Bu arada sauna benzeri odalar var.. Arada oradaki taşların üzerine yatıp dinlenmek de işin olmazsa olmazı imiş.. Ayrıca bazı sauna odaları çok nemli.. Orada nefesinizi açacak miss gibi kokularla dinleniyorsunuz.
 
Çıkmadan önce isterseniz tekrar duş alıp çıkıyorsunuz..  Onsen’oe pek konuşulmuyor. Çıktıktan sonra harika bir masaj da yaptırabilirsiniz. Manikür için de çok uygun bence :) Saç kurutma makinesi, şekillendiricisi, envai çeşit krem vs.ile hazırlanıp çıkıyorsunuz.
 
 
Ne faydası var? Normalde ben çok üşüyen biriyimdir. Onsen’den sonra birkaç gün kendinizi iyi hissediyorsunuz. Üşüme falan kalmıyor. Bence kışın ortasında bile çorapsız gezen Japonların sırrı onsen ve Ofura (detaylar için çok yakında buraya tıklayın) İkincisi vücudunuz harika bir yumuşaklık kazanıyor. Ve inanılmaz rahatlatıyor.
 
 
 

(132 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *