Japonya’da Olağan Hal Kaldırıldı

Japonya’da aralıklarla uygulanan olağan üstü hal geçtiğimiz eylül ayının sonunda kaldırıldı. Hem aşılamanın hızlandırılmış olması, hem de sayıların azalması olağan üstü halin kaldırılmasında etkili oldu.

Peki olağan üstü hal nasıl uygulanıyordu?

Aslında sıradan bir insanların hayatı (yeni) normal devam ediyordu. Okullar açıktı (neredeyse hiç kapanmadı) ve herkes işine devam etti. (bazı şirketler evden çalışma yolunu seçti, bazıları hala devam ediyor)

Restoranlar, kafeteryalar vs.. kapatılmadı
İzakaya denen meyhanelere bazı sınırlar getirildi. Hala biraz sınırlı devam ediliyor.
AVMler, marketler … açıktı..
Ancak festivaller, toplu etkinlikler iptal edildi/kısıtlama getirildi

Peki olağan üstü hal nasıl uygulandı? Tavsiyeler şeklindeydi. Televizyonlarda kalabalık yerlere gidilmemesi, eğlence gibi aktivitelere dikkat edilmesi gibi bir takım tavsiyelerde bulundu. Genellikle de bu tavsiyelere uyulduğunu söylemek yanlış olmaz. Ülkede özellikle kış ayları maske zaten kullanılıyordu, aşılanma oranları iyi gitmesine rağmen maske kullanımına ara verilmedi. (hala sokaklarda insanlar maskeliler, kapalı alanlarda maske takılması zorunlu) Zaten hijyen koşullarına dikkat edilen bir ülke olması sebebiyle de birleşince korona sayılarında oldukça düşüş gözlemleniyor. Bugün itibariyle 60 kişi ile Tokyo’da yılın en düşük vaka sayısı görüldü. Elbette test sayılarının özellikle düşük tutulduğu bilinen bir gerçek. Bence psikolojik açıdan sayıların yukarılarda olmaması iyi bir durum. Dolayısıyla olağan üstü halin kaldırılması toplu etkinlikler gibi durumları etkileyecek. Onun dışında sakinleşen hayat yeni normali ile akmaya devam ediyor.

Tüm bu yeni normalleşme içerisinde Japonya kapılarını yabancılara henüz açmadı. Oturumu olan yabancılar ve özel durumu olanlar dışında hala vize verilmiyor. Olimpiyatların bile seyircisiz yapıldığı malumunuz. Önümüzdeki günlerde bu durumun da değişeceği tahmin ediliyor. Ancak henüz böyle bir durum söz konusu değil. Japonya’da başbakanın değişmesi, korona sayılarının azalması, aşılamanın belirli bir düzeyde olduğunu düşündüğümüzde kapıların yakın zamanda açılacağını düşünebilirsiniz ancak sistemin yavaş işlediğini bildiğimden bir süre daha turist alınmayacağını düşünüyorum.

Ve ne yazık ki özellikle Tokyo’da hala trenler sabah ve akşam saatlerinde kalabalık..

(132 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *