Tuhaf bir başlık olduğunun farkındayım. Ama özellikle Japonya’da yaşamak isteyenlerin belki de ilgisini çekebilir.
Bu başlık günlük hayat açısından çok önemli diye düşünüyorum. Çünkü Japonlarda ve bizde çamaşır yıkama kültürü oldukça farklı.
Çamaşır makineleri
Japonya’da çamaşır makineleri ailenin ihtiyacına göre satılıyor. Mesela yalnız yaşıyorsunuz o zaman size minik bir makine satıyorlar. Burada tamir ettirmek çok zor olduğu için herkes ihtiyacına göre çamaşır makinesi alıyor. Diyorlar ki.. bir günlük çamaşırınız 5 kg.. kıyafetleriniz, çarşaf havlu vs.. Çünkü Japonlar günlük çamaşır yıkıyor. Bizim gibi beyazlar, renkliler, açık renkliler, koyu renkliler, siyahlar vs.. gibi ayrım yok. O gün ne giydiyseniz hop makineye.. sabaha yıkanıyor. İşe gitmeden asılıyor ve herkes günlük ritmine devam ediyor.
Çamaşır makinelerinin kapakları genelde üstten açılıyor. Ve soğuk su ile yıkıyor. Sıcak su ile yıkayan çamaşır makineleri çok az ve oldukça pahalı. Ama kimse satın almak istemiyor. Gerek duymuyorlar. Bunun için de topluca her rengi bir arada yıkamakta problem görmüyorlar.
Çamaşır yıkamak için 4’te kalkan arkadaşlarım var. Neden erken kalkıyorsunuz, kurun saati kendi yıkasın bitince kalkarsınız diyorum. Bir gün önceki çamaşırları katlama, yerleştirme vs. gibi şeyleri de bu arada yapıyorlarmış.
Kurutma
Çamaşır makilerinin tamamının kurutmalı olduğunu söylemeliyim. Ama kurutma bölümünü pek kullanmıyorlar. Çünkü çamaşır balkonda güneş ışığında kuruması daha sağlıklı diyorlar. Japonya’da hemen her evin harika balkonu var. Ama bu balkonda bir gün olsun oturmuyorlar. Balkonlar çamaşır asmak ve çiçek yetiştirmek için dizayn edilmiş gibi. Günün her saatinde çamaşır dolu balkonlar görmeniz kaçınılmazdır.
Bizim de evimizde durum tam olarak bu. Sabah çamaşır makinemiz açılılır, tüm çamaşırlar yıkanıp asıldıktan sonra akşama katlanıp yerine konur. Pratik bir yöntemmiş. Her gün tüm kıyafetleriniz temiz.
Elbette gömlekler, pantolonlar.. yani daha çok iş için giydiğiniz kıyafetleriniz kuru temizlemeye veriliyor. Kuru temizleme sadece yeni yılda kapalı onun dışında 7 gün ve tüm tatillerde açık. Bir gömleğin fiyatı 150/200 yen arasında yani yaklaşık olarak 5 lira civarında. Onun dışındaki herşey zaten her gün yıkanıyor 😀
Çamaşır kurutma aparatları da envai çeşit. Yorgan, battaniyeleri tutan kocaman mandallar, çorapları ayrı ayrı asabileceğiniz askılar.. Havlular için üretilmiş geniş askılıklar vs. vs. hepsi çok uygun fiyatlı. Biz de bile bir sürü değişik aparat var Yan Japonlar için o gün o çamaşır da yıkanacak.