Yaz ayları, özellikle Ağustos ayı Japonya için festival ayı desek yanlış olmaz. Bu festivallerde küçüğünden büyüğüne ama özellikle kadınlar yukata giymeye bayılır. Yukata için yazlık kimono demek yanlış olmaz.
Kimono ile yukata birbirinden oldukça farklı iki kıyafet aslında. Arasındaki farkları başka bir yazıya saklayalım
Eğer özellikle festival aylarında Japonya’ya gelirseniz mutlaka alın derim. Fiyat olarak oldukça makuller. 10.000 yen’e güzel bir yukata alabilirsiniz. Daha ucuzunu da bulmak mümkün elbet ama benim beğendim model ve kumaşlar bu aralıkta :)Japon filmlerinin ve animelerinin vazgeçilmez festivallerinde, anime kahramanı genç kızlar sevdikleri erkeğe daha sevimli görünmek için hep yukata giyerler..
Yukata 5 parçadan oluşur. İlki yukata yani giydiğiniz kısım, ikinci ve üçüncüsü kemerler.. Kimonoyu sabitlemek için kullanılır. Hekoobi ve Koshi Himo denir bu kemerlere.. Bir de onların üzerine bağlanan çiçek ya da kelebek motifi verilmiş, görünen ve daha kalın olan kemer yani Musubi Tai vardır. Genelde mümkün olduğunca kontrast ve göz alıcı renklerle sizi daha alımlı yapar. Son parça da sandaletler
Zorunlu olmayan ama bence önemli bir parçası (ki 6. parça diyebiliriz) saç tokası. Yukata giyilirken saçı genelde toplamak gerekiyor. Sağ veya sol tarafınıza (sağ tarafı öneririm çünkü erkeğin solda olması daha geleneksel, yani tokanız daha rahat görünür) bu tokayı iliştirirseniz tam bir prenses gibi hissedebilirsiniz. Şirin Japonların değimi ile kawaii çantayı da unutmayalım. Yazı biraz kadınlar için oldu ama daha çok kadınlar yukata giymekten hoşlanıyor bence.
Beylerin hem kimonosu hem de yukatası daha az renkten oluşur. Genelde, gri, lacivert, bej gibi renkleri vardır.
Unutmadan, kimonoyu giymek malumunuz çok zordur, Ama yukayı tek başınıza giyebilirsiniz. Boyları standart, boyunuza göre ayarlayabiliyorsunuz. Fazla kısım, iç kemerlerle yukarı çekilerek asıl kemerin altında kalıyor. Genelde genç kızlar bir araya gelip, saç ve makyajlarını birlikte yapıyorlar. Hem daha pratik hem de daha eğlenceli.