Japonya’da Bir Geri Dönüşüm Hikayesi

Gelişmiş ülkelerin çöpleri nasıl dönüştürdükleri hep anlatılır. Japonya’da da geri dönüşüm oldukça ileri seviyede. Bir belgeselde çöplerin yüzde 98’inin geri dönüştüğünü okumuştum. Bu konuyu başka bir yazıda detaylı olarak anlatacağım. Bugün ise çok ilginç bir dönüşümü anlatacağım.

Bugün belediyenin bir merkezine küçük bir işim olduğu için gitmiştim. Orada hep bizi görünce ilgilenen yaşlı bir kadın vardı. Kızıma her zaman origamiden yapılmış bazı hediyeler veriyordu. Bugün bana bir kutu gösterdi ve bunun ne olduğunu bilip bilmediğimi sordu. Ben de bilmiyorum ne dedim.

pul2

Bu bir pul kutusu. Evinizdeki eski pullarınızı bu kutunun içine atıyorsun dedi. Doğrusu biraz şaşırdım ve merakla dinlemeye başladım. Bu pullar gönüllüler tarafından usulüne uygun olarak temizleniyor ve kategorilere ayrılıyormuş. Daha sonra pul koleksiyonerleri için satış yapan mağazalara satılıyormuş.

Temizlenmiş pullar
Temizlenmiş pullar

pul3

Kategorize edilmiş pullar
Kategorize edilmiş pullar

Geçen yıl bu geri dönüşmüş pullardan yaklaşık 5 bin dolarlık gelir elde edilmiş ve bu gelir çeşitli hayır işlerinde kullanılmış. Sadece pulların geri dönüşümü ile elde edilmiş bu gelir gerçekten takdire şayan.

Bu konu ile bağlantılı olarak başka bir bilgi de vermek isterim. Tokyo Olimpiyatları’nda verilen madalyalar da elektronik atıkların geri dönüşümünden yapılmıştı. Bu da gönüllülerin bağışları ile yapılmış bir çalışmaydı. Detaylı filmi buradan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=rHqTCPRcIws

Elektronik çöpler oldukça değerli olduğu için bireysel bir bilinçle gerekli yerlere götürülüyor. Aslında bu çöpleri atmak oldukça meşakkatli. Çünkü elektronik çöpleri normal çöpler gibi atamıyorsunuz. Mesela telefonunuz varsa bunu telefon şirketlerine götürebilirsiniz ya da belediyenin elektronik çöpler için belirtilen merkezlerine, dönüşüm kutularına götürmeniz gerekiyor ve birçok Japon bu çöpleri yıllarca bekletip, biriktirip topluca götürüyorlar. Japonya’da yıllık 650 bin ton elektronik çöp çıktığı ve bu çöplerin 85 milyar yen değerinde metaller içerdiği tahmin ediliyor.

Yani geri dönüşüm sadece kağıt, plastik ve cam ile olmuyor. Bir pul bile neler neler değiştirebiliyor.

(132 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *