毎年大原にヒラメ釣りに行っています。今年も大原へ!
今回は松栄丸さんです。
ヒラメ釣りは朝が早く、土曜日行くときは頑張って定時に上がり早めに寝るようにしています。ただ、沖上りが11時くらいのため帰宅は13時前にできるのは良いことです。
大原のヒラメは仕掛けを流す時もありますが、エンジン流しで仕掛けを立てることも多く
座席に関係なくチャンスはあります。
水深10~25m前後で、砂地が多く点在している漁礁に仕掛けを当てていくイメージです。
漁礁といっても本格的なお城のような漁礁から高さ2mくらいの平べったい漁礁などが
あります。漁礁なので外道にカサゴ、ハタ、少しタナが高いとイナダ、ワラサが混ざります。
仕掛けはハリスは6~7号、ロッドはいろんなロッドが出ているので好みで良いと思います。
あまりに短すぎるロッド(1.7mくらい)はやりにくいと思いますが、私はタチウオロッド(1.8m)でたくさんヒラメを釣っています。短い分アタリもダイレクトなため楽しいです。
最近はマダイロッドを多用しています。フルグラスのマダイロッドで2.5~2.7m前後のロッドを使っています、フルグラスのため感度は最新カーボンに劣りますが、食い込みが抜群によく、エサをなかなか離さないことが多いです。
薄暗い5時にポイント到着、一投目は大ドモの方が当てましたがポイント移動になりました。
次は漁礁です。仕掛けを下して底立ちをとっていると、いきなりガツガツとアタりました。そのまま待っているとドンと引き込みましたのでアワセを入れると早速1枚目です。1㎏ちょっとのヒラメでしっかり親針を食ってました。最近はもりげんとハヤブサの針を気に入って使っています。孫針はオーナーのスティンガーシリーズです。フッ素加工の方がエサに刺さりやすくて使いやすいです。ただ、サビるので完全使い捨てです。
2枚目は少しロッドをあおってボトムにタッチさせた瞬間にドンと引き込み完全向こうアワセでした。マダイロッドなので2㎏くらいでもバットから曲がりこみます。周りの人から柔らかすぎて使いにくくないですか?と言われますが5:5のムーチングはヒラメには合わないと言われている中、しっかり底立ちが取れればイワシの動きも把握できます。個人的にイワシの状態をロッドやリールから感じ取ることは非常に重要だと思いますが、むしろムーチングなので、波があるときは仕掛けを安定させやすくバラシはほとんどありません。
その後さらに3,4枚と釣れ、一緒に行った父、釣友も5枚と絶好調です。時々リリースサイズも混ざり、自分は1㎏ないヒラメは極力逃がしてあげます。
途中青物が漁礁上にいるとのアナウンスがあり、ボトムから5mあげていると左舷にいた私たち3人がイナダヒット! まあイナダなのでそこまでうれしくはないですが(笑)、イナダのお刺身が好きなのでキープです。
少し深い漁礁に移動しました。丁寧に底立ちを取ってないとあっという間に1~2mはタナがくるいます。階段上になってそうとイメージをして、少しロッドを下げていくとガツガツとアタリ、ロッドを立てるといい感じに引き込みます。マグロやワラサのダイナミックな引きも楽しいですが、ヒラメの何というか引きはがしたようなバンバンバンと叩くような引きが好きで毎年行っています。2.5㎏のヒラメでした。
今回は全部で6枚も釣れ個人的には大満足なヒラメ釣りでした。キハダに行った3日後だったので、気が抜けていましたが一緒に行った人たちもよく釣れたので満足です。
ロッド:GOKUSUPE サモトラケ2.7
リール:アブ パワーハンドルへ変更
PE 2号 ハリス6号80㎝ 捨て糸50㎝
針 もりげん ハヤブサ オーナー針
KALKAN BALIĞI AVI
Her yıl Ohara’da kalkan balığı avlamaya giderim. Bu yıl yine Ohara’ya gittim.
Bu sefer kaptanımız Matsueimaru bey.
Kalkan balığı avı sabah erken yapılıyor cumartesi günü gittiğimden vaktinde yetişmek için erken yatmaya karar verdim, böylece sabah çok erken çıkabilirim. Ancak açık deniz avı saat 11:00 civarında bittiği için daha erken evime dönebilirim.
Ohara’nın kalkan balığı bazen biraz hilecidir ve Türkiye’deki türlerinden biraz farklı görünüme sahip.
Teknedeki yerimi önemsiyorum motora yakın bir yerde olmak iyi ama ne olursa olsun iyi bir şansım var diye umuyorum.
Yaklaşık 10 ila 25 m derinlikte çok kumlu bir balıkçı resifi üzerinde ava başladık. Eğer hata yaparsak sarı kuyruk ile karıştırılabilir bir av.
Mekanizma konusunda ise Harris’in 6-7 rotları var ve çeşitli rotları mevcut, bu yüzden bence dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Çok kısa (yaklaşık 1,7 m) bir olta yapmanın zor olduğunu düşünüyorum, ancak olta (1,8 m) çok fazla kalkan balığı yakalarım.
Son zamanlarda çipura çubuklarını çok kullanıyorum. Yaklaşık 2,5 ila 2,7 m uzunluğunda olta kullanıyorum. Son derece hassas bir karbondan yapıldığı için oldukça hafif ve balığın ilk vurduğu anı kalayca hissedebilirsiniz ve o ilk ısırıktan sonra yakalamak kolaydır.
Balık tutma noktasına, loş ışıkta sabah saat 5’e geldik ve ilk atış büyük deneme atışı ile yapıldı.
Olta ile oyunumu kurup balığı aniden vurdum. Olduğu gibi beklerken bir miktar ile çektimAna iğneyi 1 kg’lık küçük bir yassı balıkla sıkıca aldım. Son zamanlarda Morigen ve Falcon’un iğnelerini seviyorum. Son Needle, sahibinin Stinger seri oldukça iyi. Flor işlemenin gıdaya yapışması ve kullanımı daha kolaydır. Ancak paslandığı için tamamen tek kullanımlıktır bu da negatif yanı.
Çubuğu biraz itip altına dokunduğumda ikinci parça tamamen oradaydı. Olta kamışı inca yapılı olduğu için yaklaşık 2 kg da olsa bükülebilir. Diğer balıkçılar kullanması çok yumuşak ve zor değil mi? diye sordular. moutingin yassı balıklar için uygun olmadığı söyleniyor, ancak sağlam bir dip elde edebilirseniz balıkların hareketini kavrayabilirsiniz. Şahsen, balıkların durumunu çubuktan ve makaradan hissetmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum, oldukça hassas olduğundan, bir dalga olduğunda hileyi dengelemek kolaydır ve neredeyse hiç eşitsizlik yoktur.
Ve daha sonra 3 veya 4 tane daha yakalayabildim ve benimle gelen babam ve balıkçı arkadaşım da 5 parça ile çok formdaydı. Bazen salma boyutu karıştırılıyor ve 1 kg’ım olmayan kalkan balığını salıyorum. Böylece onlar büyüyebilir ve doğanın dengesi korunabilir.
Yolda balık tutan resifte mavi sırtlı balıkların olduğuna dair bir anons yapıldı ve dipten 5m yükseldiğimizde iskele tarafında üçümüz sarı kuyruk tuttuk. Elbetteki bundan çok mutlu olmadım. ama Sarı kuyruğun sashimisini seviyorum, bu yüzden çok da mutsuz değilim.
.
Biraz daha derin bir balıkçı resifine taşındım. , hemen 1-2m civarında oltamızı attık. Merdivenden yukarı çıkar gibi oltamızı çekiyoruz, bu sırada balık tutarsa oyunumuza başlıyoruz. Uzun zaman Ton balığı avladığım için buna benzer dinamiklerine göre oltayı çekmek eğlenceliydi. Her yıl yaptığım kalkan balığının oltaya bang-bang-bang diye vurmasını ve temiz bir çekişi seviyorum ve nihayet 2.5 kiloluk bir kalkan balığıydı oltama takılan.
Bu avda toplam 6 adet kalkan yakalayabildim ve şahsen kalkan balık avımdan oldukça memnun kaldım. Kihada’ya gittikten üç gün sonraydı, bu yüzden hayal kırıklığına uğradım ama memnun kaldım çünkü birlikte gittiğim insanlar iyi yakalayabildiler.Bu da güzeldi.
Olta: GÖKUSUPE Semadirek 2.7
Makara: Abu güç koluna değiştirin
PE No. 2 Harris No. 6 80 cm Atık misina 50 cm
İğne Morigen Hayabusa Sahibi İğne