Herkese merhaba.. Uzun bir ara vermiştim çünkü bebeğimiz için hazırlanıyordum. Bu süreci biraz kendime zaman ayırarak geçirmek istedim. 9 ayın sonunda kızımızı sağlıkla kucağımıza aldık. Birikmiş konuları da peyder pey sizlere aktarmaya çalışacağım.
Japonya’da hamilelik ve doğum Türkiye’den (Türkiye için bir tecrübem yok ama etraftan duyduğum kadarıyla) farklı işliyor. Öncelikle hamileliğiniz tespit edildikten sonra hastane tarafından belediyeye yönlendiriyorsunuz. Belediye hamile kadın için hamilelik ve bebek takip defteri veriyorlar. Bu defter hamileliğiniz boyunca gittiğiniz doktor tarafından dolduruluyor. Ayrıca hastane masraflarınız için kuponlar veriliyor. Bu kuponları da hastanede kullanıyorsunuz. Diş sağlığınız için de kuponlar bulunuyor.
Süreci kısaca özetlersem,
İlk üç ay
İki haftada bir kontrol yapılıyor. Her kontrolde idrar, kilo kontrolü ve tansiyonunuz ölçülüyor. Vajinal ultrason ile bebek kontrol ediliyor. Üçüncü ay sonunda tarama testleri yapılıyor.
İkinci üç ay (3/6 Ay)
Aylık kontroller yapılmaya başlanıyor. Bebeğin cinsiyetini çok erken söylememeye özen gösteriyorlar. Biz 5. ay bittikten sonra ancak öğrendik. Tarama testleri yapılıyor.
Üçüncü ay
Kontroller 9. aya kadar iki haftada bir, 9. ayda haftalık olarak yapılıyor. 6. Ayda hangi hastanede doğum yapacağınıza karar vermeniz bekleniyor. Ayrıca Türkiye’de yapılmayan virüs testi de 7. ayda yapılıyor. Bizde herhangi bir problem çıkmadığı ekstra ilaç da kullanmadım.
Japonya’da sezaryen doğum yaygın değil. Hatta normal doğumda epidural anestezi bile pek tercih edilmiyor. Bana doktorum açıkça epidural doğumu önermedi. Üstelik daha fazla para ödemem gerektiği halde riskleri olduğunu söyledi. Ağrı kesici dahil hiç bir ilaç kullanmadan doğumu gerçekleştirdim. Bir çok kişinin doğum hikayesi ile kendi hiyakemi kıyasladığımda kolay bir doğum olduğunu söyleyebilirim.
Hamilelik boyunca doktorum özellikle kilo ve yediklerime çok özen göstermemi istedi ve sıkı bir takip içindeydi. Japonya’da birçok kadın 10/12 kilodan fazlasını almıyor, hatta daha az kilo alanlar çoğunlukta. 20 kilo alan kimseyi görmedim, duymadım. Ben de iyi bir beslenme programı ile 12 kilo ile hamileliğimi tamamladım. Zaten normalin bir veya iki kilo üstünde olursanız, doktorunuz sizi uyarıp yemeniz gerekenleri içeren bir liste veriyor.
Hamilelikte de yürüyüş gibi hafif sporlar yapmamızı istiyorlardı. Bana doktorum günlük bir saat yürüyüş yapmamı tavsiye etti ve her kontrolde yürüyüp yürümediğimi sordu.Bunun için de kolay bir doğum gerçekleştirmiş olabilirim diye düşünüyorum.
Vitamin takviyesi de özellikle siz sormazsanız söylenmiyor. (Elbette değerlerinizde bir eksiklik yoksa, varsa takviyeler doktor tarafından size veriliyor) Folik asit ve hamileler için supplement dışında herhangi bir takviye kullanmadım.
En önemli fark doktor ve ebelerin tutumları ile alakalı. İlerde bu konuyu da daha detaylı anlatacağım. Çünkü doğum sonrası hastane süreci gerçekten insana verilen değer açısından yazılmalı diye düşünüyorum.
Kısa süre sonra yeni bir yazı da görüşmek dileğiyle..